Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

Vérbemenő komment-csatákat szokott kiváltani a fenti kérdés: Sajáttestsúlyos edzés a tuti vagy az edzőterem?
 Ha egy mondattal el akarnánk intézni a témát, akkor a válasz: is-is

Mindegyiknek van előnye, ezért ha te mindkettőnek kihasználod az előnyét akkor vagy a legjobb! Persze mindig kérdéses, hogy mi a célod: ha "csak" rendbe akarod szedni magad, jól akarsz kinézni, formába hozni magadat, akkor csak az otthoni edzés hatásos lehet. De ha épp egy erőemelő, vagy fekve-nyomó versenyre készülsz, csak fekvőtámaszokat nyomva otthon nem fogsz nyerni valószínűsítem.
Nagyon rossz, hogy legtöbben szűklátókörűek, pl: "ohh ha rúddal bicepszezel, az semmire nem jó, húzódzkodás az igazi" vagy "hiába nyomod a fekvőket, semmit se érsz ha nem tudsz 100kg-al fekvenyomni" és hasonló okosságok. Ne legyünk gyerekesek, inkább vizsgáljuk meg a másik oldalt is és próbáljunk tanulni tőlük!

Szabadtestsúly vs. Konditerem
1-2 előny-hátrány (teljesség igénye nélkül) összeszedve józan paraszti ésszel :)

Konditerem:

előny:

  1. Ha veszel egy bérletet, azaz pénzt költesz rá, valószínű el is mész a terembe és csinálsz is valamit. Főleg mivel mások is vannak ott, könnyebb motivációt szerezni és megtartani. Elég kevés az olyan ember akinek otthon van fitnesz-gépe, súlyzója és használja is (tisztelet a kivételnek). Elindulni az edzés útján a legtöbb embernek ez a legegyszerűbb mód.
  2. Minden gyakorlatot meg tudsz csinálni. Tudsz saját súlyoddal is edzeni (húzódzkodni, fekvők, lábemelés, stb.) de tudsz súlyokkal is dolgozni. Ez egy bizonyos szint után fontos dolog, hogy a terhelést tudd növelni. (pl. nem mindenki tud otthon szerezni +20kg-ot tolódzkodáshoz).
  3. A terhelés a "végtelenségig" tudod növelni. Nem sok ember van akinek ne lenne elég súly a teremben :)

hátrány:

  1. Relatív drága tud lenni. Várostól és igényességtől függ, de egy havibérlet olyan 5-15ezer forint között alakul általában. Ezt akár el tudod költeni mondjuk egészséges kajára is.
  2. Sok gép miatt mindenki csak azokat szereti használni, mert az kényelmes, menő...stb., ami egy adott izmot lehet, hogy jól stimulál, de a komplexitást már csak azok tudják fenntartani, akik nagyon tudatosan edzenek (de néha még ők sem)
  3. Valaki nem szeretni a sok embert, az "izomszagot" az öltözőt...stb. (Valakit meg pont ezek motiválnak)

Otthoni edzés:

Pár előny:

  1. Ha kezdő vagy és szégyenlős, és cikinek tartod, hogy 20kg-al nyomnál fekve a terembe, akkor otthon el tudsz kezdeni edzeni. (Bár hozzáteszem nem ciki, mindenki volt kezdő)
  2. Ingyen, saját tempódba, időt megspórolva (nem kell elmenni a teremig) tudsz szép eredményeket elérni, mind kinézetben, mind erőszintben is, de ehhez nagyon kitartónak kell lenned!

Pár hátrány:

  1. Ha nem vagy elég határozott és kitartó hamar abbahagyod.
  2. Hajlamosak vagyunk ugyan azt a gyakorlatot csinálni és semmit se nehezíteni. Pl. csinálsz 50 fekvőtámaszt, lehet hogy nagyon jó lesz az állóképességed, de nagyon erős nem leszel ettől. (nézz meg egy hosszútáv futót meg egy sprintert)
  3. Még otthonról se mozdulsz ki, hogy mozogj egy kicsit

De akkor mi a megoldás?
Ahogy írtam is mindkettőt kombinálva nagyon szép eredményeket lehet elérni. (persze ha otthon van egy kisebb konditermed, akkor rád nem vonatkozik :) )

Javaslatok ha otthon edzel:

  1. Figyelj arra, hogy növeld a terhelést ha az erő és izom növelés a cél. Pl. húzodkodj súllyal, vagy legyen célod az egykezes...mindegy, a lényeg, hogy ne 20-30 ismétléseket csinálj, hanem ha eléred mondjuk a 3x10-15-öt és azt bármikor megtudod csinálni akkor növelj nehézségi szintet (erre találtok példát a fegyencedzés c. könyvben). Persze ha elérted a célt akkor lehet növelni az ismétlésszámot, hogy állóképességed is növeld!
  2. Járj le barátokkal, pl egy játszótérre. Manapság úgyis egyre divatosabb ez az ágazat, illetve beszélhetsz a "sorstársaiddal" edzés után, és egymást motiváljátok és még levegőn is vagy.
  3. Legyél változatos, variáld a gyakorlatokat. Saját testsúlyos gyakorlatoknak is kismillió variációja van, szűkfogás, széles...stb. Ezek mind mind más izmokat mozgatnak, így jól meg tudsz edzeni mindent.
  4. Néha nézz le egy terembe is a változatosság kedvéért, illetve egy kis extra terhelésért. Hidd el nem fog megártani ha szabályosan csinálod, sőt!

 Javaslatok ha teremben edzel:

  1. Ne csak a csilivili gépekre hagyatkozz. Használj szabad súlyokat is (ezekre alapozz) illetve, ne vesd meg az alap gyakorlatokat se (húzodzkodás, tolódzkodás...stb.) Hiába tudsz mondjuk smith-gépen vállazni nagy súllyal ha egy sima súlyt nem tudsz felemelni a fejed fölé, mert a stabilizáló izmaid nullák, vagy hiába tudsz evezni nagy súllyal, ha egy rúdon még saját súlyodat se bírod felhúzni...és még sorolhatnám.
  2. Ne csak teremben kardiózz. Lehet kényelmesebb, de akár hiszed akár nem pl. futógépen könnyebb futni mint valóságban, az élményfaktorról nem is beszélve, hogy milyen jó mondjuk egy szép helyen futni, vagy bringázni egyet, vagy elmenni az uszodába.
  3. Gépeken sose a súlyt nézd, hanem hogy szabályosan, szépen hajtsd végre a gyakorlatot. Agyamra megy a sok "mókus" aki a teremben rángatja a súlyokat és közbe persze ordibál....ne...ne csináld :) Ehhez egy jó prezentálás itt.


Reméljük, tudtunk egy kicsit segíteni és végre abbahagyja mindenki az saját elveinek prédikálását, mert hogy csak az a jó és a másik semmire sem jó. Ahogy elején is írtuk, ahogy az életben is sok területen itt is az aranyközépút a legjobb :)

jó edzést...akárhol is :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Bottom Ad [Post Page]