Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

forrás: shutterstock
Nem mai találmány a gabonapehely. 1894-ben Will Keith Kellog (innen a Kellog's) találta fel "véletlenül" az első gabonapelyhet. Sikerük ma is töretlen, 10ből 9ember biztos szeret valamilyen fajtát. Gyerekeknél meg szinte nem is kérdés.
De egyben biztos vagyok. Régen nem volt ennyi cukor bennük.

És nem csak a gyerekek, hanem a szülők is nagyon szeretik. Hogy miért? Mert 10mp alatt kész van és már lehet szétszórni az asztalon :) De kérdés, megér a Te gyereked egészsége 5-10percet reggelente? Ezt mindenki döntse el maga...



"De mi a baj a gabonapelyhekkel? Tök egészségesek, nem?"
Nem igazán. Illetve nem mindegyik. Alapvető probléma, hogy a legtöbb egyszerű szénhidrátokkal van teli és ez cukor, illetve búzaliszt formájában jelenik meg a termékek nagy részében. Miért baj ez? Reggel a legrosszabb az inzulinérzékenység, ergo az egyik legrosszabb időben tömi a csemete magába a cukrot, és a hab a tortán, hogy rohanó világunkban nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek is egyre kevesebbet mozognak, egyre több az ülve töltött órák száma (jellemzően képernyő előtt), illetve szomjoltásra a vizet már meg se isszák, kellenek a cukros lötyik, kamu gyümölcslevek...hosszú a sor. De nem utolsó sorban a cukor is függőséget okoz, ezért is használják a gyártók. Káros szenvedély tud lenni, amiről nehéz leszokni.

Hol lehet a hiba?
- "De a gyerek csak ezt eszi meg." A gyerek azt eszi meg, amit TE neki adsz. Ha nem adsz neki cukros gabonapelyhet/üdítőt akkor nem fog azt enni, mert nincs.
- Te egészségtelenül étkezel, úgy is főzöl, akkor ne csodálkozz, hogy a gyereked is azt csinálja. Erről már volt egy cikk. Ha te reggelire értelmes dolgokat eszel, akkor ő is azt akar majd, mivel hasonlítani akar hozzád. Téged fog utánozni.
- Nem a teljes tiltás a megoldás. Ha máshogy nem megy, pl. keverd valamilyen natúr termékkel fele-fele arányban. Máris jobb lesz a helyzet (lehetőleg zabpehellyel)
- Olvass! Nézd meg az összetételt, a tápértékeket.
- De hogy jobban megértsük:

Nézzük mennyi is az annyi, mit lehet itthon kapni a nagyáruházakban:

Megpróbáltam boltonként összeszedni az ott megtalálható népszerűbb termékeket, így először boltonként szemezgetünk:

ALDI & LIDL & PENNY & TESCO
Ha nem érdekelnek az adatok, akkor ugorj az legjobbak részhez.

Aldi - klikk a nagyobb képért
Lidl - klikk a nagyobb képért
Penny - klikk a nagyobb képért

Tesco - nem Nestlé termékek
Tesco - Nestlé termékek














ALDI
Elég érdekes dologra lettem figyelmes. Itt két féle gabonapehely kapható, egyik dobozos, jellemzően 750g-os kiszerelés, a másik 250g-os zacskós. Óriási különbségek vannak még ugyan azon nevű termékek között is. Kedvenc példám a ChocoRice, dobozosan 21g cukor, zacskósan már 37,5g. Ez majdnem a duplája. Így első tanács, hogy a zacskós termékeket felejtsük el. Megéri azt a plusz 100Ft-ot kilónként a különbözet. Másik elv, de ez az összes üzletben érvényes: a töltött pelyhekkel még csak ne is szemezzünk. Általában a legrosszabb választások, mivel a töltelékben is irdatlan mennyiségű cukor van. A Krusperone Choco Krunchy jó alternatíva lehet a Nestlé Cookie Crisp termékre (olcsóbb és kevésbé cukros).

LIDL
A Lidl alapvetően nem az a hely ahol vennék gabonapelyheket (legalábbis a saját márkásból). Mindegyik 30g feletti cukor tartalommal rendelkezik. Minden 3. kanál tömény cukor. Vizuális típusok előnyben.

PENNY MARKET
Itt azért vannak meglepetések is. Itt már megjelennek a vitaminok is a termékekben. Bár szememben ennek túl nagy jelentősége nincs. Rég baj, ha a gyereked vitamin szükségletét a reggeli gabonapehely biztosítja :) Illetve itt található a legkevesebb cukrot tartalmazó termék is. Bár itt is 19%-os cukortartalomnál vagyunk. De vakok között a félszemű a király.

TESCO
A mezőnyben a piac vezető Nestlé joggal szerepelhet, nem csinál szörnyű termékeket (nem úgy mint pl. Fitness termékeik) a többihez képest. De azért sokkal jobbat sem. Újabb alapelv, hogy a királynős, autós, mese/disney figurás termékek elég gyatrák legtöbbször.

Legjobbak:

Itt megpróbáltam kiválasztani minden boltból, csúnyán mondva, sok rossz közül a kevésbé rosszakat.
FeherjeBlog - TOP termékek




Ha egyet kéne választanom és nem számít az ár:
- Nestlé Cheerios. Hogy miért? Full Teljes kiőrlésű lisztekből készül, ez jól látszik a rost tartalmon is. Fő forrás benne a zabliszt, ezért külön piros pont. Cukor tartalma a mezőnyben az alsó szegmensbe tartozik, vitaminok is vannak benne, hogy mindenki örüljön.
Ha számít az ár:
- Penny-s fahéjas pehely ugye megnyeri a legkevesebb cukor címet, de itt meg a zsír tartalom a kiemelkedő (ez fahéjas termékeknél jellemző amúgy). Így keverve mondjuk zabpehellyel okés lehet.
- Krusperone Choco Rice (dobozos) is jó választás lenne cukor tartalmilag, de reggelire csak rizsliszt se jó, a kis rost tartalom miatt. Ezt is keverném zabpehellyel.

Oldalt látjátok érdekességnek 2 kukoricapehely, egy zabpehely és a Myprotein Protein Crispies tápértékeit. Már talán megértitek miét jó a zabpehely :)

Képen 100g Penny-s fahéjas g.pehely és mellette a 19g-os cukortartalom szemléltetve

De hogy mit keres a listában a Myprotein Protein Crispies? Más gyártótól nem láttam még ilyen terméket. Önmagában ez se alkalmas véleményem szerint gabonapehely helyett (azért sem mert túl drága lenne úgy), de zabpehely mellé rakni egy 10-20g-ot, jól meg lehet dobni vele, ha már valaki nagyon unja, így van egy kis ropogós élmény a tányéron, illetve minőségi fehérje :) Vagy esetleg natur gyümölcsös joghurtot feldobni vele...stb.
Úgyhogy Táp-kieg gyártók figyelem! Piaci rés, csináljatok tényleg fit-müzlit/gabonapelyhet :D


Összegezve:
- Inkább csinálj valamit reggelire ha teheted. Törekedj erre legalább a napok felében. (rántotta, tojásos zab, zöldségek, amerikai palacsinta...stb). És itt nem a vajas kenyérre gondolok.
- Használj zabpelyhet, rakj bele gyümölcsöket, olajos magvakat saját "müzlihez"
- De ha gabonapelyhet veszel legyen alapelved, hogy 25g cukor alatti terméket választasz. Ha felette van, rakd vissza egyből.
- Olvasd el az összetevőket, és törekedj a teljeskörűségű gabonákra, zablisztre és kerüld a búzaliszt, kukoricapehely, kukoricalisztes termékeket.
-  Ha máshogy nem megy keverd 50-50 arányban zabpehellyel a gabonapelyheket. Vagy indulj el 90-10 arányról és csökkentsd mindig hétről hétre a gabonapelyhek arányát. Feles arányban a 25g-os cukrot sikerül így levinni a felére, illetve növeljük a rost és fehérje tartalmat!

De a legfontosabb:
Edd azt, amit szeretnél, hogy a gyereked is egyen!

Remélem tudtam segíteni a választásban. Köszönöm a megtisztelő figyelmet! :)

Többi összehasonlítás LINK
Tanácsok/Tippek rovat LINK

Lájkolj minket Facebook-on, hogy ne maradj le semmiről!
Ha kérdéseidet megbeszélnéd másokkal ajánlom zárt Facebook csoportunkat.


1 megjegyzés:

  1. Köszi a cikket! A gyerek multivitaminokról nem akarsz írni esetleg? Érdekelne.
    :)

    VálaszTörlés

Bottom Ad [Post Page]