Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]


Először is gyorsan szögezzük le: ha képtelen vagy objektív vélemény formálásra, az agyadba van sulykolva egy vélemény ami mellől nem tágítasz, nem érdekel más  álláspont stb. akkor ne olvass tovább. Thx.

Manapság egyre több ilyen véleményt lehet olvasni/hallani, hogy "hú mennyire szar a magyar foci, miért abba öljük a pénzt, bezzeg itt a testépítés/fitness. Hát mekkora eredményeink vannak. Mennyi világbajnok". Ez így jól is hangzik és van igazság tartalma, csak az a baj féligazság (azt, hogy milyen a magyar foci azt meg hagyjuk. Igazából nem is érdekel).

De mi a baj akkor a testépítő/fitness irányzatokkal?
Leegyszerűsítve azt kell megérteni, hogy az átlag embert soha nem fog érdekelni egy testépítő verseny. Otthon Pista bá nem fog leülni a TV elé és nézegetni a szabad pózokat. Hogy miért nem?

- Átlag ember szemszögéből kb. minden sport veszett, aminek nem egyértelmű a pontozása/helyezés osztása. Így az olyan sportok ahol zsűri/bíra van alapból nem tartoznak a populárisak közé. Mi van a többi sportban? Ez gyorsabban ér a célba, az több gólt rúg/dob, ergo van egy egyértelmű pontozás, vagy időbeni megmérettetés. Itt jön be az, hogy pl. egy erős ember versenyt sokkal többen megnéznek, mivel a hülye is látja, hogy XY 20kg-al többet emelt/5mp-el gyorsabb volt így ő a nyerő. Véleményem szerint pl. ezért is lett népszerű a CrossFit, ugye arénákat töltenek meg nézőkkel.
Persze ettől függetlenül vannak olyan Olimpiai sportok is ahol ilyeneket látunk, pl. műugrás, torna..stb. Mondjuk ott részben igaz, mert gyakorlatoknak megvan a nehézségi száma, de azért még mindig sok múlik a bírákon. De azért ha megkérdezel 10 embert kétlem, hogy sokan mondanak fejből 3 híres műugrót. /Jason Statham-en kívül, heh/
/Már várom azt, hogy testépítésben egy számítógéppel mérjék a szimmetriát stb. és akkor kiesik a bíra
faktor =) Akkor lehetne üldözni a tökéletes testet./

Ha fognánk az idei év TOP 10 Mr. Olympia versenyzőit és megmutatnád egy full ismeretlennek, kétlem, hogy  10/10 eltalálná, hogy ki nyerte meg. Persze te lehet, hogy rájössz. Miért? Mert értesz a sporthoz. De ha neked mutatnak 10db 100m sprint eredményt, el tudod dönteni ki a jobb, mert nem kell hozzá érteni. Lehet szájbarágós volt a példa, de így talán mindenki megérti.



- A valóság az, hogy testépítő versenyt szinte csak a sport fanatikusok/ maguk a sportolók nézik. Na jó néha még a családtagok is. Ebbe pl. szerepet játszik az is, hogy ismét vegyük Józsibát, nézi a TV-t meglátja Phil Heath-et és 100/99 az a reakció, hogy hú ez mit szed? Persze mint tudjuk Olimpiai versenyzőknek se kell bemutatni, hogy mi is az a szteroid, de szokták mondani: a látszat csal, de fontos!

Mutatsz neki egy bringást, nincs gond. Miért? Mert úgy néz ki kb. mint egy átlag ember. Tud biciklizni azt' jóvan. Ennyit lát az átlag ember. Vagy, hogy de ügyes ez a Phelps. Szegény még asztmás is. Relatíve átlag embereket látsz, nem kirívó fizikumokkal (jó a Phelps rossz példa) =). Ezért nem nyamnyognak ilyeneket az emberek. Pedig azért magyar sportolótól is vettek már el érmet.
Persze ott a súlyemelés, ahol ugyan annyi kemikália van ha nem több, de mivel nem külsőséget mér össze a sport, ezért mégis elismerik az emberek, és itt már vissza is csatoltunk az első pontra.



- "Hát de ezek meg hogy néznek ki?"
Mivel egy külsőt bemutató sport, ezért alapból rengeteg ember szimpátiáját elveszíti, mivel "hát ez akkor nem sport". Persze van benne fél igazság, de nem engem kell erről meggyőzni, az átlag embert viszont nehéz. Pl. a Miss.World szépségverseny amin a magyar lány most 2. lett, akkor sport? Ugye, hogy nem. Pedig maga a verseny laikusnak majdnem olyan mint egy bikini kategória. /Állítom volt annyi munkája benne a lánynak, mint 1-2 bikini világbajnoknak, akik "hát 6-7 hónapja edzek, úgy éreztem, hogy versenyre kell mennem". És az poén, hogy nyernek valahogy. Őstehetségek? Nem. Sajnos ezek is teszik tönkre a sport komolyságát és címeknek a megbecsülését. De erről még később.../ Így nagyon nehéz megfogalmazni, hogy mi a sport meg mi nem. Ma már sz.gépes játékosokat is sportolónak hívják sokszor, így elég érdekes kérdés ez, mondjuk szerintem lényegtelen.

- "Hogy nekünk mekkora eredményeink vannak. Ezt kéne támogatni". Vannak? Mik azok az eredmények? Magyarországon már annyi fitnesz világbajnok van, hogy eszméletlen. Józsibá ezt olvassa az újságban, első gondolat: hmm? Ezeknek hetente van VB- vagy mi?
Egyszerűen megtévesztő a VB cím megnevezése. Más sportokban mi a VB? Amire az egész világról lehet kvalifikálni, a legjobbak kerülnek be és max évente van, vagy ugye 4 évente (kivéve pár küzdősportot ahol ugyan úgy szövetségek vannak). Hány világbajnok van az adott sportban? 1 vagy 1 csapat.
Ilyen eredményünk mennyi van? Hát nem sok. Németh István és Toldi Zsuzsi szerepelt a Mr.Olympia színpadon, ami ténylegesen nevezhető a testépítés VB-jének (meg ugye Kiss Jenő mehetett volna). Innen is grat nekik. A többieknek meg hajrá.
Mi a helyzet a többi szövetséggel? Ne várja senki egy nem sportbelitől, hogy megértse, hogy az is VB csak nem olyan. Bár hozzáteszem, amikor nyersz egy BodyPower PRO-t vagy második vagy egy Tampa PRO-n akkor világbajnoknak hívják magukat? Nem. Mert mindenki tudja, hogy kvalifikációra hajtanak, az "igazi" nagy versenyre. Persze ettől még óriási eredmény, de nem világbajnokok. Phil Heath világbajnok volt? Igen. Arnold-nak is milyen teljesítményét ismerik az emberek? Hogy nyert 7 Mr. Olympiát. Pedig nyert előtte pár más "VB"-t is, de az senkit se érdekel.
Pluszba még bejön az a pont amit már feljebb említettem, a fél-1éve edzek, de már 5 VB címem/érmem/műanyag kupám van. Áruljátok el, milyen más sportág van, ahol 0,5-1év edzés múlttal világbajnok vagy? Hát kétlem, hogy sok ilyen van. És itt megint oda lyukadunk, hogy vannak a nagy nevek, akik mögött 10-20-30 évek vannak a sportban, és ezekkel a bocsánat de "kamu" címekkel, az ő hírnevüket/elismertségüket rombolják.
Most ezzel azt mondom, hogy ne versenyezz ha kezdő vagy? Nem. Csak azt, hogy könyörgöm ne hívd már magadat világbajnoknak. Vagy legalább ne közmédiában! Thx

Miért fontos mindez? Legtöbb országban amilyen sportot néznek az emberek, abban van pénz (és jellemzően a legjobb sportolók is). Arra költenek, ott fejlesztenek stb. (Persze nagy kérdés, hogy akkor mi is van a focival itthon :P ). Ezért ne várd el, hogy itthon egy ilyen "réteg" sportba pénzt öljön az ország. A közeljövőben szerintem ez így marad még egy darabig. Hol népszerű a testépítés? Jellemzően a közel/távol keleti országokban, ahol maga a férfi, mint státusz, az erő megtestesítője, a vezető, a családfő kiemelt szerepet kap. Mi az itthoni valóság? Az, hogy a profi testépítés egy baromi drága sport. Ha "nincs pénz, nincs gyúrás" ahogy Hungarian Hammer is mondta.

Mi a tanulság? Ha ezt a sportot űzöd, legyél türelmes az átlag emberrel és ne akard vele megértetni, hogy te miért is szereted csinálni. Csináld ha szereted, de ne legyél sztereotip buta gyúrós, hogy azt szajkózod, hogy szar az összes sport, bezzeg a "gyúrás". Neked se tetszik minden sport, ne várd el, hogy a tiéd mindenkinek tetszeni fog. Sőt ha nagyon extrém vagy próbálj ki egy csapat sportot. /nem a teremben egy gépet használunk, az nem csapat sport/

Ha meg megkérdezik mit sportolsz, és tudod hogy az edzek/testépítek válasz kiverné a biztosítékot akkor csak mond, hogy Zumbázol.


Jó edzést mindenkinek, és ne rontsátok a sport amúgy sem jó hírnevét. Legyél értelmes "gyúrós".


FeherjeBlog

Termék összehasonlítások LINK
Többi DIY recept LINK
Tanácsok/Tippek rovat LINK

Lájkolj minket Facebook-on, hogy ne maradj le semmiről!
Ha kérdéseidet megbeszélnéd másokkal ajánlom zárt Facebook csoportunkat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Bottom Ad [Post Page]